FB

Profile szkół

Zespół Szkolno - Przedszkolny w Jastrzębiu

Opolska 68

46-100 Jastrzębie

Jesteśmy malutką szkółką w województwie opolskim, gminie Namysłów. Jastrzębie to niewielka wieś z urokliwym parkiem dworskim, otoczona polami i lasami - mamy więc wspaniałe warunki, aby wzrastać w szacunku i zamiłowaniu do przyrody.
W naszej szkole każdy uczeń jest ważny, a jego potrzeby i harmonijny rozwój są priorytetem. Kameralne warunki pozwalają dostrzec każdego wraz z jego uzdolnieniami, ale i problemami.
Bardzo lubimy uczyć się nowych rzeczy - bierzemy udział w licznych programach i projektach, gdzie w ciekawy sposób, często z wykorzystaniem nowych technologii i ciekawych metod, rozwijamy nasze kompetencje, a ponieważ taka nauka to zabawa i przyjemność - często nie zauważamy, że właśnie się UCZYMY!
Jeśli nas odwiedzicie, poznacie uśmiechniętych, zaangażowanych uczniów i pełnych pasji nauczycieli, bo małe jest piękne i wiele może!

Dyrektor Szkoły: Włodzimierz Putowski
Koordynator Koloratorium w szkole: Beata Szkutnik -Orlikowska

Nasi uczniowie w konkursie:

Szkoła w konkursie

Ilość uczniów

Ilość uczniów
w projekcie

62

Miejsce

Miejsce
w rankingu

2

Punkty

Ilość
punktów

8 063,61

Lekcje z Koloratorium

Opis lekcji:

Podczas naszego spotkania przyjrzeliśmy się bliżej niezwykłej mieszaninie jaka jest powietrze. Poznaliśmy jego skład i właściwości. Naszą uwagę skupiliśmy szczególnie na wyjątkowym, ważnym dla życia organizmów gazie jakim jest tlen niezbędny do oddychania. W prostym doświadczeniu udowodniliśmy, że życiodajny tlen stanowi około 1/5 objętości powietrza.

Opis lekcji:

Dziś postanowiliśmy poznać bliżej cukier zawarty w znanych wszystkim ziemniakach. Dowiedzieliśmy się, że jest to skrobia. Za pomocą "czarodziejskiego" płynu Lugola,który służy do wykrywania skrobi w różnych produktach i jeśli jest ona w nich obecna, zmienia zabarwienie z brunatnego na granatowe zbadaliśmy czy nasze ulubione twarożki nie są zagęszczane skrobią. Próbą kontrolną był ziemniak i mąka ziemniaczana. Badane serki nie zawierały skrobii.

Opis lekcji:

Kolejne wyzwanie-wyprodukowanie gazu, którego w powietrzu jest niewiele, ale jego rolę trudno przecenić. Wydychamy go podczas wymiany gazowej, jest niezbędny roślinom do przeprowadzania fotosyntezy, dowiedzieliśmy się, że gdyby nie dwutlenek węgla, ulubione drożdżówki nie byłyby tak puszyste. Nie zapomnieliśmy o jego negatywnej roli. Nasze grono powiększyło się o rękawiczki śmieszki wypełnione CO2. Sprawdziliśmy, że nie podtrzymuje on palenia.

Opis lekcji:

Chociaż poznaliśmy dziś bardzo trudne pojęcia takie jak masa, gęstość i objętość oraz zachodzące między nimi zależności, to samo doświadczenie polegające na stworzeniu tęczowego napoju było niezwykle ekscytujące.Naszą nowo nabytą wiedzę na temat gęstości na pewno wykorzystamy planując przyjęcia urodzinowe - taki kolorowy napój ( nieco zmodyfikujemy jego skład dodając sok z cytryny) będzie hitem każdego balu!

Opis lekcji:

Dzisiaj chemia wkroczyła do kuchni. Pojawiło się pytanie czy jajecznica może być eksperymentem naukowym? Poznaliśmy pojęcie denaturacji białka. Dowiedzieliśmy się także czym jest wysalanie i czym różni się od denaturacji. Sole,kwasy, zasady, alkohole - trudne pojęcia, dużo nowej wiedzy, ale nie czuliśmy się nią przytłoczeni! Sprawdziliśmy, że wysoka temperatura, alkohol i kwas (ocet) to czynniki, które powodują denaturację białka jaja kurzego.

Opis lekcji:

Dziś dowiedzieliśmy się czym jest związek chemiczny o tajemniczej nazwie DNA? Jak ważna jest jego rola? Jakie informacje zapisane są w DNA? Była to fascynująca lekcja zakończona niesamowitym doświadczeniem, w którym udało nam się wyizolować DNA z banana za pomocą zimnego etanolu.Zobaczyć DNA - to jest to! Kolejne doświadczenie z efektem WOW!- Dziękujemy KOLORATORIUM :).

Opis lekcji:

Po doświadczeniu, w którym wykrywaliśmy skrobię w różnych produktach, przyszedł czas na poznanie sposobu wykrywania białka. Za pomocą siarczanu miedzi w środowisku zasadowym, podczas reakcji biuretowej, obserwowaliśmy zmianę barwy odczynnika z błękitnego na fioletowy. Potwierdziliśmy także, że twarożek zawiera białko :)

Opis lekcji:

Poszerzyliśmy właśnie naszą wiedzę o jednym z najważniejszych pierwiastków - życiodajnym tlenie. Z drożdży, wody utlenionej, przy udziale płynu do naczyń otrzymaliśmy podtrzymujący palenie gaz - tlen (sprawdziliśmy to przy pomocy rozżarzonego łuczywka). Spektakularna, kolorowa piana, która wytworzyła się właśnie dzięki obecności tlenu, była dodatkową atrakcją. Nauka przez zabawę to jest to!

Opis lekcji:

Dziś poznaliśmy proces krystalizacji oraz pojęcia roztworów nasyconych, rozpuszczalności, zarodka krystalizacji. Przyjrzeliśmy się bliżej soli o nazwie octan sodu, dzięki której mieliśmy okazję obejrzeć proces niemal ekspresowej krystalizacji. Niesamowite wrażenia! Chemia jest niesamowicie ciekawa i inspirująca - w domku każdy z nas postanowił wyhodować kryształy z przesyconego roztworu soli kuchennej.

Opis lekcji:

Kolejne, kolorowe, jak przystało na Koloratorium doświadczenie.Dziś lekcja o indykatorach, czyli substancjach, które zmieniają barwę w zależności od pH środowiska. Charakter kwasowy i zasadowy różnych produktów ( m.in coli,kiszonej kapusty, mleka, oliwy, kefiru, wodorotlenku sodu, sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego, octu) badaliśmy przy użyciu papierków wskaźnikowych, fenoloftaleiny i oranżu metylowego. Było pouczająco, ciekawie i kolorowo.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.