FB

Profile szkół

Szkoła Podstawowa w Czarnej Wsi Kościelnej

Szkolna 1

16-020 Czarna Wieś Kościelna

Nasza szkoła mieści się w Czarnej Wsi Kościelnej, będącej częścią gminy Czarna Białostocka, należącej do powiatu białostockiego i województwa podlaskiego. Na jej czele stoi dyrektor - p. Agnieszka Znajda. Budynek szkolny znajduje się na krańcu wsi Czarna Wieś Kościelna. Jest to miejscowość położona na pagórkach, otoczona Puszczą Knyszyńską, oferująca mieszkańcom i turystom spokój, kontakt z naturą i krystalicznie czyste powietrze. Jej mieszkańcy kontynuują tradycje swych dziadów, przekazując z pokolenia na pokolenie zamiłowanie do garncarstwa, kowalstwa czy muzyki ludowej. Część uczniów naszej szkoły dowożona jest na zajęcia dwoma autokarami. Uczniowie mają do dyspozycji nowy budynek szkolny z przestronnymi salami i jasnymi korytarzami. W piwnicy korzystają z niewielkiej sali gimnastycznej i biblioteki. Na parterze znajduje się duża świetlica (wykorzystywana również jako "sala kinowa") oraz nowa stołówka. Obok - najbardziej lubiana pracownia - informatyczna, gdzie również po lekcjach znajdziemy wielu entuzjastów komputerów. Za budynkiem szkoły znajdziemy "zieloną salę", dzięki której w ciepłe dni zajęcia mogą odbywać się na świeżym powietrzu. Przed szkołą położony jest plac zabaw dla młodszych dzieci oraz duże boisko do gry w piłkę nożną. Przed wejściem do szkoły jest szczególne miejsce - pomnik upamiętniający mieszkańców Czarnej Wsi Kościelnej poległych podczas II wojny światowej, szczególnie ofiary nalotu z roku 1941. Przed nim szkolna społeczność składa kwiaty i zapala znicze 1 września każdego roku.

Dyrektor Szkoły: Agnieszka Znajda
Koordynator Koloratorium w szkole: Anna Makiełkowska

Nasi uczniowie w konkursie:

Szkoła w konkursie

Ilość uczniów

Ilość uczniów
w projekcie

100

Miejsce

Miejsce
w rankingu

12

Punkty

Ilość
punktów

7 237,00

Lekcje z Koloratorium

Opis lekcji:

Zajęcia zostały przeprowadzone 14.12.18 r. w klasie 5b . Uczniowie przynieśli różne rodzaje serków wiejskich, a nauczyciel przygotował zawiesinę mąki ziemniaczanej oraz banana. Po wykonaniu doświadczenia dzieci wyciągnęły wniosek, że wszystkie serki nie zawierały dodatku w postaci skrobi. Skrobia była w mące ziemniaczanej (próba kontrolna) i w bananie.

Opis lekcji:

Lekcję laboratoryjną przeprowadziliśmy w klasie 8, która już posiada wiedzę z genetyki. Uczniowie samodzielnie wyizolowali DNA z materiału roślinnego - banana. W każdej grupie doświadczenie zakończyło się sukcesem i pozytywną oceną wykonanego zadania. Na koniec uczestnicy ochoczo uzupełnili kartę obserwacji.

Opis lekcji:

Lekcja z Koloratorium w klasie 7 dotyczyła tlenu. Na początku w formie pokazu zrobiliśmy doświadczenie z drożdżami, wodą utlenioną, płynem do naczyń w niebieskim kolorze. Uczniowie zauważyli, że w reakcji powstaje bezbarwny gaz wywołujący pienienie się roztworu. Następnie każda para otrzymała swój własny tlen i sprawdzała jego palność. Przy wypełnianiu karty obserwacji wyjaśniliśmy, że drożdż mają enzym katalazę, który przyśpiesza analizę wody.

Opis lekcji:

Ponownie klasa 7 przeprowadziła doświadczenie, w którym z sody oczyszczonej i octu otrzymała bezbarwny gaz. Napełnił on dość szybko balonik założony na kolbę. Potem sprawdziliśmy palnośc tego gazu. Zapalone łuczywko od razu gasło po włożeniu do szyjki kolby. Uczniowie wyciągneli wniosek - dwutlenek węgla jest gazem niepalnym i nie podtzrymuje spalania.

Opis lekcji:

Klasa 4 poznała dzisiaj pojęcie gęstości wynikającej z masy i objętości. Na początku zajęć dzieci porównały ciężar sześciennych kostek wykonanych z różnych substancji. Zauważyły, że pomimo tej samej wielkości, różniły się one ciężarem. Potem przygotowały 3 roztwory cukru (zółty, czerwony i niebieski) różniące się gęstością. Tymi roztworami napełniły probówki w odpowiedniej kolejności. Były zachwycone przebiegiem zajęć.

Opis lekcji:

Klasa 6 zmierzyła się z eksperymentem, w którym starała się wykazać, jaką część powietrza stanowi tlen, gaz, który podtrzymuje spalanie. Proste naczynia domowe - talerz, szklanka oraz podgrzewacz wystarczyły do przeprowadzenia doświadczenia. Uczniowie wypełniając kartę pracy stwierdzili,że powietrze jest mieszaniną różnych substancji, a tlen w jej składzie stanowi 1/5 objętości. Wyjaśnili również, dlaczego świeczka po pewnym czasie zgasła.

Opis lekcji:

Uczniowie z klasy 8 poznawali dzisiaj odczyn roztworu produktów spożywczych i środków czystości. Na początku doświadczalnie stwierdzili, że herbata może być wskaźnikiem ilustującym dczyn roztworu. Potem przy użyciu uniwersalnych papierków wskaźnikowych określili pH badanych roztworów i ich odczyn. Na zakończenie użyli oranżu metylowego i zauważyli, że zmienia on kolor z pomarańczowego na czerwony tylko w obecności kwasu (octu), a nie sody.

Opis lekcji:

Uczniowie klasy 8 wykrywali dziś białko. W tym celu przygotowali odpowiednie odczynniki i białko jaja kurzego. Pod wpływem odczynnika barwa mieszaniny zmieniła się z błękitnej na fioletową (reakcja biuretowa). Zauważyli również, że przy okazji zachodzi denaturacja białka. Potem przy pomocy tego samego odczynnika sprawdzili, czy białko występuje w twarogu i fasoli. Oba roztwory zmieniły barwę na fioletową - twaróg i fasola zawierają białko.

Opis lekcji:

Uczniowie klas 5 zjęli się procesem denaturacji białka. Na białko jaja kurzego podziałali wrzątkiem, octem i spirytusem. Zauważyli zmiany wyglądu w każdej z próbek, jednak różniły się one między sobą. Wyjaśniliśmy na czym polega proces denaturacji i że zachodzi pod wpływem wysokiej temperatury, kwasów, alkoholu. Nauczyciel na zakończenie zademonstrował także inne czynniki denaturujące - zasadę i sole miedziowe (metal ciężki).

Opis lekcji:

Doświadczenie rozpoczęliśmy od przygotowania przesyconego roztworu octanu sodu. Następnie nieduże ilości roztworu umieściliśmy w krystalizatorach. Odczekaliśmy kilkanaście minut, tak aby roztwór nam się oziębił i następnie za pomocą bagietki wprowadzonej do roztworu zainicjowaliśmy proces krystalizacji. Od razu pojawiły sie drobne, igiełkowate kryształki octanu sodu. Wyjaśniliśmy, dlaczego w niższej temperaturz zaszedł proces krystalizacji.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.