FB

Profile szkół

Szkoła Podstawowa w Starej Obrze

Szkolna 6

63-720 Stara Obra

Historia Szkoły Podstawowej w Starej Obrze sięga do roku 1890, kiedy to właściciel majątku ziemskiego Julian Czapski ofiarował ziemię pod budowę szkoły. Obecnie nasza szkoła liczy 70 uczniów w klasach
1- 3 oraz 40 przedszkolaków. Jesteśmy małą społecznością, ale bardzo chętnie angażujemy się w projekty oraz inne inicjatywy. Projekty realizowane w szkole: Szkoła z Klasą 2.0, Szkoła Przyjazna Sześciolatkom, Tropiciele Wiedzy, Nauczyciel z Klasą, Ratujemy i Uczymy Ratować. W naszej szkole odbywają się zajęcie dodatkowe m. in. taneczne, spotkania ze sztuką, koło matematyczne, polonistyczne, zajęcia sportowe. Chętnie uczestniczymy w wycieczkach, spektaklach teatralnych, zawodach sportowych.
Mottem naszej pracy jest hasło „ Mała, ale z charakterem” i to motto staramy się wcielać w życie szkolne.

Dyrektor Szkoły: Irena Jaskółka
Koordynator Koloratorium w szkole: Izabela Maciejewska

Nasi uczniowie w konkursie:

Szkoła w konkursie

Ilość uczniów

Ilość uczniów
w projekcie

19

Miejsce

Miejsce
w rankingu

43

Punkty

Ilość
punktów

4 447,87

Lekcje z Koloratorium

Opis lekcji:

Lekcję z otrzymywania dwutlenku węgla przeprowadziłam w klasie VII podczas realizacji działu "Składniki powietrza". Uczniowie do butelek wlali ocet , a do baloników nasypali po 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie baloniki założyli na butelki. Po napełnieniu baloników gazem "przelaliśmy" go do 2 zlewek. W pierwszym naczyniu płonące łuczywo zgasło, "wylany" z drugiego naczynia gaz zgasił świeczkę. Jeden zawiązany balon podrzucono do góry.

Opis lekcji:

Uczniowie na talerzach z wodą umieścili palącą się świeczkę, a następnie nakryli ją zlewką podzieloną na 5 części. Gdy świeczka zgasła poziom wody podniósł się do pierwszej kreski,czyli o 1/5 objętości. Uczniowie podali wniosek z doświadczenia, że tlen stanowi około 20% objętości powietrza.

Opis lekcji:

Do doświadczenia użyliśmy cukru, barwników spożywczych oraz ciepłej wody. Do czterech zlewek dodaliśmy cukier oraz różne kolory barwników. Następnie do cylindra miarowego uczniowie wlewali kolejno pipetą roztwory od najgęstszego do najmniej gęstego. Powstały wyraźnie oddzielone barwne warstwy.

Opis lekcji:

W tym doświadczeniu uczniowie badali wartości pH w produktach spożywczych oraz środkach myjących. Badali odczyn: coca- coli, kefiru, kwasku cytrynowego, cytryny, sody oczyszczonej, mydła w płynie za pomocą uniwersalnych papierków wskaźnikowych, fenoloftaleiny oraz czarnej herbaty.

Opis lekcji:

Uczniowie klasy VIII zbadali, czy serki mogą zawierać skrobię. W tym celu na wybrane rodzaje twarożków nanieśli krople jodyny. Próbą kontrolną w tym eksperymencie była mąka ziemniaczana. Jeden z produktów dał pozytywny efekt (kolor granatowy). Uczniowie wnioskowali,że skrobia jest używana jako zagęstnik.

Opis lekcji:

Uczniowie klasy siódmej przeprowadzili doświadczenie otrzymywania tlenu. Z przeprowadzonego eksperymentu dowiedzieli się, że drożdże posiadają enzymy katalizujące rozkład nadtlenku wodoru do wody i tlenu. Zbadali także właściwość tlenu - podtrzymywanie palenia.

Opis lekcji:

Podczas zajęć uczniowie sprawdzili jaki wpływ na białko kurze mają: alkohol, wrzątek, ocet, stężony roztwór soli. Prawidłowo wywnioskowali pod wpływem jakich czynników białko ulega denaturacji.

Opis lekcji:

Klasa VIII wykonała kolejny eksperyment mający na celu wykrycie białka. Uczniowie przy pomocy reakcji biuretowej potwierdzili obecność białka - uzyskali fioletową barwę.

Opis lekcji:

W kolejnym doświadczeniu uczniowie klasy VIII wyizolowali DNA z banana. Bardzo się zdziwili, że mogli zobaczyć nitki tego kwasu oraz wyciągnąć je patyczkiem.

Opis lekcji:

Uczniowie klasy ósmej wykonali kolejne doświadczenie. Przygotowali roztwór przesycony octanu sodu, a następnie ochłodzili go. Po umieszczeniu niewielkiej ilości na szalkach rozpoczął się proces krystalizacji.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.