FB

Koloratorium

Czy w jelitach mamy drugi mózg?

Uczniowie klasy 7 przeprowadzili doświadczenie, którego celem było wykazanie, że bakterie probiotyczne wykorzystywane są do produkcji jogurtu. Po okresie inkubacji uczniowie zaobserwowali, że zarówno w zlewce z jogurtem naturalnym jak i preparacie probiotycznym występują żywe kultury bakterii, które przekształcają cukry pochodzące z mleka w kwas mlekowy, a efektem ich działania są fermentowane napoje mleczne, np. jogurt.

Szkoła Podstawowa im. Bronisława Czecha w Rokicinach Podhalańskich wchodząca w skład Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Rokicinach Podhalańskich

Rokiciny Podhalańskie

Poprzedni Następny

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.