FB

Koloratorium

Czy cukier zawsze jest słodki?

Uczniowie klasy VII zbadali wpływ ludzkiej śliny na rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych. Skrobia, w próbie jodowej wybarwiła się na granatowo, natomiast pod wpływem działania śliny (zawierającej enzym – amylazę ślinową) odbarwiła się. Substancja ta rozkłada skrobię na prostsze elementy, które nie barwią się na granatowo w próbie z jodem.

Szkoła Podstawowa im. Bronisława Czecha w Rokicinach Podhalańskich wchodząca w skład Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Rokicinach Podhalańskich

Rokiciny Podhalańskie

Poprzedni

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.