Jak urządzić kuchnię, aby była funkcjonalna?

Strona głównaDomJak urządzić kuchnię, aby była funkcjonalna?

Kuchnia to pomieszczenie, które musi zostać odpowiednio zorganizowane i wyposażone. Aby korzystanie z niej było wygodne, przyjemne i łatwe, należy zwrócić szczególną uwagę na ergonomię. Składa się na nią szereg elementów, które należy wziąć pod uwagę projektując i urządzając kuchenne wnętrze. Ich uwzględnienie pozwala uniknąć błędów i pomyłek oraz stworzyć w pełni przemyślane, właściwie zagospodarowane pomieszczenie, które bez potrzeby wprowadzania zmian posłuży nam wiele lat.

Artykuł sponsorowany

Ergonomia w kuchni. Najważniejsze elementy

Zasady ergonomii w kuchni wyznaczają nam kierunek, jaki powinniśmy obrać, projektując od podstaw swoją kuchnię. Składa się na nie kilka elementów, które należy wziąć pod uwagę, aby stworzyć w pełni funkcjonalną, wygodną w użytkowaniu oraz estetycznie prezentującą się kuchnię. 

Spośród nich szczególnie warto wymienić odpowiedni układ mebli kuchennych, powierzchnię blatów i ich umieszczenie na odpowiedniej wysokości oraz właściwe rozmieszczenie podstawowych sprzętów AGD. Kuchnia, aby zasługiwała na miano pomieszczenia urządzonego w zgodzie z zasadami ergonomii, powinna być ponadto podzielona na odpowiednie strefy oraz prawidłowo oświetlona. 

Pięć stref w ergonomicznej kuchni i zasada trójkąta roboczego

Każda kuchnia powinna zostać podzielona na pięć stref, w zależności od funkcji, jaką pełnią w procesie przygotowywania posiłków. Strefy powinny zmieniać się w zgodzie z ruchem wskazówek zegara (dla osób praworęcznych) lub przeciwnie (dla użytkowników leworęcznych). Taki układ sprawi, że zarówno samo poruszanie się po kuchni i jej zasobach, jak i przygotowywanie posiłków będzie wygodniejsze i łatwiejsze. Prawidłowo urządzona kuchnia powinna zmuszać nas do minimum wysiłku podczas korzystania z jej funkcjonalności.

W kuchni wyróżniamy następujące strefy: zapasów (znajduje się w niej lodówka z zamrażarką oraz szafki na zapasy), przechowywania (obejmuje meble kuchenne przeznaczone na naczynia i akcesoria kuchenne), zmywania (zlewozmywak, zmywarka, szafka na kosze na śmieci i przybory do sprzątania), przygotowywania posiłków (blat, wyspa kuchenna i ewentualnie stół) oraz gotowania (kuchenka, piekarnik i mikrofala).

Przykładowa realizacja mebli kuchennych w Warszawie – wykonanych przez Pracownię Kogut

Pod pojęciem trójkąta roboczego kryje się natomiast zasada, która określa rozmieszczenie trzech najważniejszych sprzętów kuchennych – lodówki, kuchenki i zmywarki/zlewozmywaka. Powinny być one usytuowane tak, aby tworzyły trójkąt, z zachowaniem odpowiednich odstępów pomiędzy. Zastosowanie się do tej zasady sprawi, że korzystanie z kuchni stanie się bardziej intuicyjne i wygodniejsze.

Meble kuchenne na zamówienie w ergonomicznej kuchni

Obok sprzętów, najważniejszą rolę w każdej kuchni pełnią meble. Zdecydowanie najlepszym wyborem, jeśli zależy nam na stworzeniu w pełni funkcjonalnej kuchnię, zgodniej z zasadami ergonomii, są meble na wymiar. Mogą one zostać rozmieszczone w praktycznie każdym układzie, w zależności od rozmiarów pomieszczenia i naszych osobistych preferencji. Ze względu na zasadę trójkąta roboczego, najlepszym wyborem są kuchnie w kształcie litery L, U, G, a także pomieszczenia z wyspą. 

Zamawiając meble kuchenne na wymiar, możemy nie tylko dostosować układ mebli do zasad ergonomii i naszych własnych potrzeb, lecz także wybrać odpowiednią dla naszego wzrostu wysokość blatu roboczego. W standardowych meblach sklepowych znajduje się on na wysokość 85 cm, co jednak nie będzie odpowiednie dla każdego – mamy bowiem różny wzrost. Według uniwersalnej zasady, blat roboczy powinien znajdować się na wysokości ok. 10-15 cm pod łokciem stojącej, wyprostowanej osoby. 

Planując rozmieszczenie mebli kuchennych na wymiar, warto zadbać o jak największą powierzchnię blatu roboczego. Jest to bowiem miejsce, na którym będziemy mogli ustawić sprzęty kuchenne, wypakowywać zakupy, przygotowywać posiłki, a także odstawiać gotowe dania przed podaniem ich do stołu. Przyjmuje się, że główny blat roboczy powinien mieć co najmniej 90-120 cm długości i ok. 60 cm głębokości. 

Więcej praktycznych wskazówek odnośnie do tego, jak urządzić w pełni funkcjonalną i estetyczną kuchnię w zgodzie ze współczesnymi zasadami ergonomii, uzyskamy w profesjonalnej pracowni stolarskiej. Jest to bowiem miejsce, w którym nie tylko złożymy zamówienie na naszą wymarzoną kuchnię na wymiar, lecz także zaprojektujemy ją od podstaw, z uwzględnieniem naszych indywidualnych potrzeb oraz powszechnie obowiązujących wytycznych. 

Przeczytaj również

Komenatrze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj